Kokous 30.5.2022 – NATO ja Aapo Pölhö

Kruununhaan yhdistys piti toukokuun lopulla (30.5.) kokouksen ennen kesää. Aiheena oli erittäin ajankohtainen asia eli Pohjois-Atlantin liitto (NATO). Puolustus- tai sotilasliitto, miten vaan halutaan, varsinainen nimi englanniksi on North Atlantic Treaty Organization eli Pohjois-Atlantin sopimusjärjestö kankeasti käännettynä.

Suomen hakemus on jätetty ja asiaa käsitellään ja siitä keskustellaan eri puolilla maailmaa. NATOsta on toki kirjoitettu paljon, puolesta ja vastaan ja näkemykset ovat muuttuneet vuosikymmenten mittaan, varsinkin nyt Venäjän aloittaman hyökkäyssodan myötä.

Mutta mikä NATO oikestaan on ? Siitä kertoi yhdistyksemme jäsen, suurlähettiläs emeritus AAPO PÖLHÖ, joka toimi useita vuosia Suomen Belgian suurlähettiläänä ja siinä samalla myös Suomen NATO-suurlähettiläänä. Uransa hän päätti Suomen Intian suurlähettiläänä, joten hänellä on laajaa näkemystä maailmalta. Aikoinaan hän tuli esille sillä tavalla, että hän lienee ollut niitä harvoja suomalaisia, jotka olivat tavanneet Saddam Husseinin ollessaan diplomaattina Irakissa.

Seuraavana Alpon esitys Natosta:

Aapo Pölhö, suurlähettiläs emeritus (kuvat Sirkka Airamaa-Simola)